Om meg

Ås, Akershus, Norway
Ås, geomatikk, orientering, sykling, NHL

onsdag, juli 02, 2008

Stelviopasset

Ca. dato for begivenhet: 15.07
Forventning: 9 av 10
Brutalitet: 7 av 10
Dagens mann: Fausto Coppi
Soundtrack: Led Zeppelin – Stairway to Heaven

Sitatet: ”15 miles of asphalt-spaghetti draped on an alp” - Jeremy Clarkson, Top Gear

Dette blir antageligvis vårt første møte med fjellene i Nord-Italia, og hvilket slag i trynet det vil bli. Stelviopasset er en av Europas mest kjente fjellpass og det nest høyeste med en høyde på 2758 m.o.h. Kun Col de Iseran med sine 2770 m.o.h. er høyere. Passet er nok mest kjent for sine 48(!) nummererte hårnålssvinger.

Historien til passet er også ganske spesiell. Veien over passet er nemlig omtrent uendret siden første vei som ble bygd over passet. Carlo Donegani ledet arbeidet med å få bygd veien så tidlig som i tidsrommet 1820-25. Veien var også veldig strategisk plassert på grensen mellom Østerrike-Ungarn og Italia under 1. verdenskrig. Kamper mellom de to sidene ble også utkjempet på toppen, der en spesiell agreement ble avtalt der man ikke skulle fyre av skudd inn i Sveits som også hadde/har grense der oppe. Etter at Italia ble utvidet i 1919 mistet passet litt av sin strategiske verdi og nytte. Etter andre verdenskrig var det Guiseppe Pirovano som satte Stelvio på kartet igjen med å åpne et sommerskisenter på breen oppe ved passet. I de senere år har veien blitt kåret til den beste kjøreveien i verden av det britiske bilprogrammet Top Gear.

Passo del Stelvio er også en viktig del av sykkelhistorien. Passet har vært flittig brukt i Giro d’Italia og figurerer de gangene som Cima Coppi, som er betegnelsen på Giroens høyeste punkt. Og den betegnelsen er oppkalt etter Fausto Coppi, kanskje tidenes beste italienske syklist. Og nettopp Fausto Coppi var den første over passet da det var med i Giro d’Italia for første gang i 1953. Det året vant Coppi sin siste Giro d’Italia etter å ha avgjort nettopp på Stelviostigningen. Fortsatt er det et historisk sus over Stelvio og det lokker tusenvis av syklister og motorsyklister i de tre månedene det er åpent.

Så opp disse hårnålene kommer vi til å slite. Den er riktignok ikke så bratt, men den er lang...


Vis større kart

Lenker:
Høydeprofil fra nordsiden
TopGear-episode fra Stelvio
Fjellsiden sett fra et nabofjell

Ingen kommentarer: