Om meg

Ås, Akershus, Norway
Ås, geomatikk, orientering, sykling, NHL

fredag, juli 18, 2008

Halvveis

Da er vi halvveis med bakkene.
Fòrste dagen var det Passo Gavia som stod for tur. Den var dròy og med en utrolig smal vei som hang i fjellskrentene. 15 km til toppen total. Vi kjòrte de siste tolv. Vi hadde et herlig vaer paa turen oppover til den 2664 m hòye toppen.
Dag nr to var ogsaa vaeret glimrende. Da skulle vi pròve oss paa Passo Stelvio. Men passet var stengt paa grunn av rasfare. Saa vi syklet saa langt vi kunne denne dagen foer sperringene kom. Vi fikk kjoert opp til toppen via noen grusveier og fikk sett de legendariske serpentinsvingene. Disse maa overvinnes en annen gang.
Den tredje dagen skulle vi proeve oss paa en av de bratteste veien som blir benyttet jevnlig i sykkelritt. Passo Mortirolo... Dette var helt hinsides bratt. Jeg maatte gaa av sykkelen flere steder og gaa aa trille. Det var rett og slett for bratt for min del. Men jeg kom opp til slutt....
I dag kjòrte vi til Dolomittene og bor i Val di Badia og Corvara. I et òsende regnvaer greide vi Passo Giau som de ogsaa syklet i aarets Giro dItalia. I morra er det meldt bra vaer, og da er det Sellarunden som staar for tur. En legendarisk runde med fire fjellpass paa snaue 6 mil.

søndag, juli 06, 2008

Gavia-passet



Ca. dato for begivenhet: 16.07
Forventning:
8 av 10
Brutalitet:
6 av 10
Dagens menn:
Erik Breukink/Andy Hampsten
Soundtrack:
Crowded House – Weather with you
Sitatet:
About 3mi from the top, I went to put on a wool hat but decided first to brush the water out of my hair, but my hand went 'thunk' on a huge snowball that fell onto my back. – Andy Hampsten, vinner Giro d’Italia 1988

Etter planen er vi nå godt i gang med bakkeklatringa og Stelvio ligger fortsatt godt plantet i beina. Da er det vel ingenting som passer så bra, som å gå i gang med et nytt legendarisk fjell i Italia. Passo di Gavia er også et pass i Lombardia i omegnet til Bormio, akkurat som Stelvio. Passet er altså langs veien SS300 som går fra Ponte di Legno og over til Bormio.


Vis større kart

Passet har ikke hatt den samme historiske betydningen som Stelvio generelt, men den er spekket med historie fra sykkelverdenen. Første gang man krysset over dette passet var i 1960. Første mann over toppen var Imerio Massignan. Han vant imidlertig ikke etappen, det gjorde den legendariske luxemburgske syklisten Charly Gaul. Massignan fikk nemlig store problemer i utforkjøringen, noe som Gaul utnyttet. Året etter skulle man også opprinnelig opp passet, men på grunn av snø ble passet tatt bort fra etappen. Været har ofte spilt en stor rolle i Gavias historie og flere ganger har passet blitt fjernet. Men i 1988 bestemte man seg for å kjøre uansett, selv om det var meldt snøvær på toppen. Veien var bar og rytterne visste vel ikke helt hva som ventet dem. Men amerikaneren Andy Hampsten hadde forberedt seg godt og satte inn et støt når de gikk over på grusunderlaget. Oppover fjellsiden ble regnet til en skikkelig snøstorm. Men Andy Hampsten stoppet ikke og hadde et minutt på toppen. Etter varm te og et skikkelig klesskifte på toppen var Hampsten klar for utforkjøringa. Bakfra kom Erik Breukink, nåværende sportsdirektør i Rabobank, som en kule nedover. Og tok igjen og passerte Hampsten. Breukink vant etappen, mens Hampsten overtok den rosa trøya, som han beholdt hele veien til Milano. Hampstens tanker om dagen er å lese i ”5 June, 1988 – The Day the Strong Men Cried”. Det finnes også mange historiske bilder og videosnutter fra denne dagen som virkelig viser det ufattelige snøværet de syklet gjennom.

Passet ble også krysset i 1996, 1999, 2000 og senest nå i 2008. Julio Alberto Perez Cuapio var først over toppen og vant Cima Coppi som er betegnelsen på den høyeste overgangen i Giro d’Italia. Emanuele Sella, lagkamerat fra CSF Group Navigare, vant etappen.

Heldigvis er det i juli og ikke i mai vi skal klatre denne monsterbakken. Så vi slipper nok snøvær på toppen. Men morsomt skal det bli uansett.

Lenker:
Høydeprofil fra Ponte di Legno
”5 June, 1988 – The Day the Strong Men Cried”
Andy Hampsten (wikipedia)
Youtubevideo fra 5. juni 1988

onsdag, juli 02, 2008

Stelviopasset

Ca. dato for begivenhet: 15.07
Forventning: 9 av 10
Brutalitet: 7 av 10
Dagens mann: Fausto Coppi
Soundtrack: Led Zeppelin – Stairway to Heaven

Sitatet: ”15 miles of asphalt-spaghetti draped on an alp” - Jeremy Clarkson, Top Gear

Dette blir antageligvis vårt første møte med fjellene i Nord-Italia, og hvilket slag i trynet det vil bli. Stelviopasset er en av Europas mest kjente fjellpass og det nest høyeste med en høyde på 2758 m.o.h. Kun Col de Iseran med sine 2770 m.o.h. er høyere. Passet er nok mest kjent for sine 48(!) nummererte hårnålssvinger.

Historien til passet er også ganske spesiell. Veien over passet er nemlig omtrent uendret siden første vei som ble bygd over passet. Carlo Donegani ledet arbeidet med å få bygd veien så tidlig som i tidsrommet 1820-25. Veien var også veldig strategisk plassert på grensen mellom Østerrike-Ungarn og Italia under 1. verdenskrig. Kamper mellom de to sidene ble også utkjempet på toppen, der en spesiell agreement ble avtalt der man ikke skulle fyre av skudd inn i Sveits som også hadde/har grense der oppe. Etter at Italia ble utvidet i 1919 mistet passet litt av sin strategiske verdi og nytte. Etter andre verdenskrig var det Guiseppe Pirovano som satte Stelvio på kartet igjen med å åpne et sommerskisenter på breen oppe ved passet. I de senere år har veien blitt kåret til den beste kjøreveien i verden av det britiske bilprogrammet Top Gear.

Passo del Stelvio er også en viktig del av sykkelhistorien. Passet har vært flittig brukt i Giro d’Italia og figurerer de gangene som Cima Coppi, som er betegnelsen på Giroens høyeste punkt. Og den betegnelsen er oppkalt etter Fausto Coppi, kanskje tidenes beste italienske syklist. Og nettopp Fausto Coppi var den første over passet da det var med i Giro d’Italia for første gang i 1953. Det året vant Coppi sin siste Giro d’Italia etter å ha avgjort nettopp på Stelviostigningen. Fortsatt er det et historisk sus over Stelvio og det lokker tusenvis av syklister og motorsyklister i de tre månedene det er åpent.

Så opp disse hårnålene kommer vi til å slite. Den er riktignok ikke så bratt, men den er lang...


Vis større kart

Lenker:
Høydeprofil fra nordsiden
TopGear-episode fra Stelvio
Fjellsiden sett fra et nabofjell

Sommerferie!

Da er det snart klart for ferie! Fly til Milano og leiebil derifra. Det skal bli deilig med litt avslapning. Vel avslapning er det nok ikke, først blir det en ukes sykling i Nord-Italia, deretter setter vi kursen mot Slovenia og Orienteering Online Cup. Det er et 5-dagers orienteringsløp i Slovenia. Men det blir vel tid til litt avslapning på kveldene i hvert fall. Vi blir vel borte fra 14.juli til 29.juli og jeg skal prøve å oppdatere litt her og kanskje få lagt ut noen bilder hvis vi er heldige.




Vis større kart